Przedmiotem opracowania jest przebudowa budynku usługowego ze zmianą funkcji poddasza na salon kosmetyczny wraz z fryzjerem.

Obiekt, wybudowany w 2006 roku, jest jednokondygnacyjnym budynkiem z antresolą, niepodpiwniczonym. Budynek jest zbudowany  w konstrukcji murowej z elementami żelbetowych wieńców i podciągów. Strop na parterem gęstożebrowy Teriva II. Klatka schodowa ma konstrukcję żelbetową wykończoną terakotą. Dach o konstrukcji drewnianej, pokryty dachówką ceramiczną.   Budynek posiada wejście od strony południowej. Na parterze znajdują się pomieszczenia biurowe, magazyn, pomieszczenia gospodarcze, wc dla niepełnosprawnych, pokój socjalny oraz kotłownia. Na antresoli znajduje się sauna wraz z pomieszczeniem do wypoczynku, pokój biurowy, magazynek oraz wolna przestrzeń antresoli.

Przebudowa budynku dotyczy oddzielenia klatki schodowej od komunikacji parteru. Poziom antresoli zostaje zamieniony na kondygnację poddasza poprzez zlikwidowanie otworu w stropie. Strefa poddasza zostanie podzielona na pomieszczenia niezbędne do funkcjonowania salonu kosmetycznego (pomieszczenia higieniczno-sanitarne, wc, hol z recepcją, gabinety kosmentyczne.) wraz z fryzjerem.  Przewiduje się, że w budynku będzie przebywało 30osób ( 20 pracowników i 10 klientów ), na poszczególnych kondygnacjach: parter – 13 osób (pracownicy)poddasze –  17 osób (7 pracowników, 10 klientów) 

Powierzchnia użytkowa:     385,04 m2

Powierzchnia całkowita:     556,62 m2

Powierzchnia zabudowy:    268,72 m2

Kubatura:                              1626.08 m3