KONKURS NA OPRACOWANIE KONCEPCJI ARCHITEKTONICZNEJ ZABUDOWY MIESZKANIOWEJ WIELORODZINNEJ, Z ZAGOSPODAROWANIEM TERENU I PRZYŁĄCZENIEM DO SIECI MIEJSKICH WE WROCŁAWIU NA TERENIE OSIEDLA NOWE ŻERNIKI

Budynki, zlokalizowane na działce przeznaczonej pod inwestycję, usytuowano wzdłuż wschodniej i zachodniej granicy. Budynek z funkcją obsługi seniorów uzyskał kształ litery L, w celu powiększenia elewacji z orientacją południową oraz aby stworzyć wewnętrzny, integrujący mieszkańców dziedziniec. Na dziedzińcu znajduje się zadaszony pergolą „taras” oraz fontanna okolona siedziskami, które w połączeniu z ławkami parkowymi zlokalizowany wzdłuż ścieżki, tworzą przestrzeń, w której każdy może się dorze poczuć i znaleźć „swoje miejsce”, zachowując jednocześnie poczucie przynależności do konkretnego miejsca.

W północnej części działki zlokalizowano parking naziemny oraz zjazd do poddziemnego parkingu a pierzeję pomiędzy północnymi, krótkimi elewacjami obu budynków, uzupełnia zieleń wysoka. Obsługa komunikacyjna odbywa się od północy, ruch kołowy na działce ograniczono do strefy, gdzie występują usługi ogólnodostępne. W obrębie parkingu naziemnego zlokalizowano zintegrowany śmietnik (segregacja). Obsługa pieszych odbywa się pod północy i południa (kontrola dostępu). Dostęp do części mieszkalnej (wynajem, seniorzy )oraz Dziennego Domu Pomocy znajduje się od strony dziedzińca wewnętrznego. Ogólnodostępne usługi obsługiwane są od północy, z głównej ulicy, natomiast wejście do przedszkola zlokalizowano od zachodu, od strony planowanych terenów rekreacyjnych.